Crni nerast Antuna Golubovića vicešampion je stočarske izložbe

0

Antun: Gospodarstvo s 25 do 30 ha može solidno živjeti, uz stoku

GUDOVAC/ĐURIĆI
– Na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, održanom proteklog vikenda u Gudovcu, Antun Golubović iz Đurića ponovno je potvrdio da je jedan od najuspješnijih uzgajivača fajferice u Hrvatskoj.
Na 24. Državnoj stočarskoj izložbi, na kojoj se, kako kažu, okupila i krema hrvatskog svinjogojstva, nerast MB 701 vlasnika i uzgajivača Antuna Golubovića osvojio je 2. mjesto u kolekciji nerasta autohtonih pasmina crne slavonske svinje. Bilo je izloženo šest grla, prvo mjesto pripalo je nerastu vlasnika Nedeljka Žigića iz Tomašanaca, a treće grlu u vlasništvu Josipa Zdravčevića iz Beketinaca. Golubović je bio jedini predstavnik svinjogojaca s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Konkurencija jača

– Ovo je veliko priznanje za moj dugogodišnji predani rad, ali i veliki poticaj da budem još bolji, da unaprijedim kvalitetu proizvodnje i održim se na vrhu. Čovjeku je drago kada vidi da je njegov rad prepoznat i cijenjen i da daje rezultate. Ovo je bio najmlađi nerast na izložbi, ima 16 mjeseci, a ostali su bili od 2,5 do tri godine. Konkurencija je iz dana u dan sve veća, što me jako veseli. Drago mi je da se radi na poboljšanju pasmine, što kolege biraju i za rasplod ostavljaju što bolja grla, da idemo prema naprijed, što je u svakom slučaju jamac naše budućnosti – kaže Golubović.

Zadovoljan je nastupom na sajmu u Gudovcu, ali ističe da je iz godine u godinu primjetan sve manji broj posjetitelja.

– Vidi se da je kriza ostavila traga. Mi koji smo na sajmu redovni sudionici još uvijek imamo svoje stalne kupce. Puno je teže onima koji su prvi put sudjelovali. Imao sam dosta upita i za rasplodni materijal, a neke sam kupce morao i odbiti – kaže Golubović.

Poluotvoreni uzgoj

Trenutačno uzgaja oko 125 komada svinja, od čega 80-ak crnih, a cilj mu je, kaže, da u sljedećih godinu, dvije budu sve samo fajferice.

– Ostat ću na crnim svinjama i ići na poluotvoreni uzgoj. Budući da smo uskraćeni za pašnjake i da nas još uvijek ne žele pustiti u šumu, kod kuće ću si riješiti poljoprivredne površine i seoske placeve i prilagoditi ih za uzgoj svinja. Želim da sa svojih 25 hektara zemlje više nemam tržišnih viškova soje, uljane repice ili drugih kultura, nego da sva hrana s tih površina bude za moje svinje – kaže Golubović.

Uvjeren je da jedno poljoprivredno gospodarstvo s 25 do 30 hektara obradivih površina može solidno egzistirati. Uz uvjet da napravi dodanu vrijednost kroz stoku, bez obzira na sve turbulencije današnjeg vremena.


Cilj mu je sačuvati autentičnost i izvornost uzgoja slavonske fajferice koja je nekada bila simbol bogatstva hrvatskih gospodarstava.

Izvor: Glas Slavonije

Podjeli

Komentiraj