Hrvatska prelazi na DVB-T2 i kodiranje HEVC-om

0

Napokon se događa ono što su mnogi vizionari (pretjerujemo, dovoljno bi bilo reći – zdravo misleći ljudi), zagovarali još u vrijeme kada smo prelazili s analogne na digitalnu televiziju – umjesto DVB-T sustava, za dvije godine preći ćemo na DVB-T2.

U današanjem priopćenju iz HAKOM-a, saznajemo da je u tijeku izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz, koja će definirati vremenski okvir prelaska na DVB-T2 sustav, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti. Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine.

Očekuje se da će se prelazak na DVB-T2 sustav u Republici Hrvatskoj (RH) dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne prije 2019.

Naime, zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju. Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u periodu do 2030. potreban je prelazak na novi i učinkovitiji sustav digitalne televizije DVB-T2 te novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.

Paralelno sa Strategijom pripremit će se i nova inačica Preporuke o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Zbog prilagodbe sustava, u periodu od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijemničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje).

Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da isti podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

Predviđa se jasno označavanje prijemničke opreme od početka 2017., kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 signal s H.265/HEVC sustavom kodiranja. Ukoliko građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u periodu 2019. – 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard, kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

 

Većina novih televizijskih prijemnika već godinama ima DVB-T2 (s podrškom za MPEG4 dekodiranje). Inače, za razliku od nas Slovenija je odmah u startu uvela DVB-T koji podržava MPG4, a i mi smo u Hrvatskoj imali priliku gledati posljednje Svjetsko nogometno prvenstvo (prije dvije godine) u HD rezoluciji, također preko DVB-T2 prijemnika (ili DVB-T-a koji podržavaju MPEG4). Gotovo svi bolji novi TV prijemnici već podržavaju HEVC kodiranje…

 

Ali, eto, nama treba još dvije godine za izradu strategije, pa onda još dvije godine za provedbu. Znači dobit ćemo, gotovo sigurno, televizijski program u HD kvaliteti – najkasnije do 2021.! Trebamo li se veseliti zbog toga?

Podjeli

Komentiraj