Još niste dobili povrat poreza? Evo što morate učiniti…

0

Uvođenjem posebnog postupka pri godišnjem obračunu poreza na dohodak pojednostavljen je postupak obrade poreznih prijava, a glavna novost bila je ta da većina građana nije trebala samostalno podnositi prijavu. Međutim, dio građana ipak je to trebao učiniti da bi ostvario povrat poreza.

Prema novim pravilima, poreznu prijavu od ove godine nisu trebali predavati određene skupine građana.

Neće se stvari same od sebe rješiti, javite se nadležnoj službi

Kako je tportal posljednjih dana dobio poruke nekolicine čitatelja, koji su nam se potužili da još nisu dobili očekivani povrat poreza, odlučili su još jednom pojasniti proceduru i što trebate učiniti u slučaju da niste ostvarili svoje pravo.

Podsjećamo, prema novim pravilima, poreznu prijavu od ove godine nisu trebali predavati zaposleni koji su primali plaću od više poslodavaca istodobno, građani koji su primili dohodak iz inozemstva, a nisu platili porez tijekom godine te porezni obveznici koji su ranije dobrovoljno podnosili poreznu prijavu radi povrata poreza. Za navedene kategorije obračun porezne obveze provodio se automatski na temelju dostupnih podataka kojima raspolaže Porezna uprava.


Još niste dobili povrat poreza?

Dakle, ako ste očekivali povrat poreza, a niste dostavili podatke kojima Porezna uprava ne raspolaže, tada niste ni mogli dobiti povrat.

Primjerice, ako ste namjeravali iskoristiti olakšice koje nisu ranije upisane u vašoj poreznoj kartici, poput osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, te olakšice po osnovi invalidnosti i prebivališta ili pak olakšice za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje, morali ste Poreznoj upravi dostaviti te podatke odnosno ispuniti poreznu prijavu.

Podsjećamo, većinu poreznih rješenja Porezna uprava donijela je do kraja srpnja, a povrat porezaisplaćen je do kraja kolovoza.

Porezna uprava nastavila je s procesom donošenja rješenja i nakon izdavanja većine privremenih poreznih rješenja za one porezne obveznike za koje su podaci naknadno prikupljeni ili su oni naknadno usklađeni s poreznim obveznicima.

Javite se nadležnoj službi

Stoga iz Porezne uprave poručuju svim poreznim obveznicima koji smatraju da im rješenjem nije točno utvrđena obveza ili da im rješenje nije izdano (a trebali su biti obuhvaćeni posebnimpostupkom) da se jave nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu.

poslovni.hr, tportal.hr

Podjeli

Komentiraj