Kako napisati žalbu za prometni prekršaj?

0

Žalbu na počinjeni prometni prekršaj imate pravo napisati u roku od 8 dana od dana prekršaja. Ukoliko želite izbjeći plaćanje kazne za prometni prekršaj, savjetujemo vas kako napisati žalbu. Žalba je formular kojim se pojedinci ili pravne osobe mogu obraćati državnim organima, organizacijama ili privatnim tvrtkama.

Žalba se podnosi u pisanom obliku putem policijske postaje koja je donijela predmetni nalog. Kada se predaje žalba morate ju predati u dva istovjetna primjerka. Ukoliko ne želite da prekršajni nalog postane pravomoćan, obavezno podnesite prigovor u navedenom zakonskom roku od 8 dana. Žalba treba biti razumljiva i mora sadržavati sve što je potrebno da bi bila prihvaćena, te da bi se po njoj moglo postupiti.

ŽALBA TREBA SADRŽAVATI:

– Ime, prezime i adresu podnositelja žalbe, odnosno zastupnika ili punomoćnika
– Podatke organa kojem se žalba upućuje (podatke policijske postaje koja je protiv vas podnijela prekršajni nalog)
– Predmet na koji se odnosi zahtjev (na koji prometni prekršaj se žalite)
– Vlastoručni potpis podnositelja zahtjeva

U žalbu obavezno morate uključiti razlog zbog kojeg se žalite. Najbolje ćete proći ako u žalbi budete iskreni, ako priznate da ste počinili kazneni prekršaj koji vam se stavlja na teret (naravno, ako ste ga počinili), te da se iskreno kajete i da želite da vam sud dodijelidobrotvorni rad umjesto kazne. Dobrotvorni rad se rijetko ili gotovo nikad ne dodjeljuje tako da se ne morate previše zbog toga brinuti. Možete također zahtijevati smanjenje kazne, u svakom slučaju trebali bi dobiti samo upozorenje ili u najgorem slučaju trebali bi platiti sudske troškove.

Kada ste žalbu napisali, pošaljite ju policijskoj postaji koja je protiv vas podnijela prekršajni nalog. Savjetujemo vas da žalbu pošaljete preporučeno kako bi imali dokaz o vremenu slanja pošiljke, te da bi se osigurali od gubitka pošiljke.

Nakon toga potrebno je čekati odgovor na podnesenu žalbu.

Izvor: Automobili Dnevnik.hr

Podjeli

Komentiraj