Marina Kalistović – Kolike su štete od zime za kasno sijanu pšenicu?

0

Dugi niz hladnih dana u siječnju među poljoprivrednike je iznjedrilo brojna pitanja kada je riječ o stanju ozimih usjeva.

Sada su uslijedile visoke temperature od onih od prije nekoliko dana, ponovno šok za biljke. No unatoč svemu, stručnjaci ističu da s prognozama valja pričekati kako bi se sa sigurnošću moglo reći da li je ovo vrijeme ostavilo posljedice na ozime usjeve te kolike su. Najugroženije su kasne pšenice.

Marina Kalistović, stručna savjetnica za ratarstvo Podružnice Savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako ratari ne trebaju biti zabrinuti, jedino oni koji su sijali izvan rokova, i kako ti usjevi nisu u zadovoljavajućem stanju. Takva pšenica nije u fazi razvoja u kojoj bi trebala biti, odnosno sada je u fazi nicanja, ističe.

Golomrazica je izrazito opasna za ozime usjeve kasnije posijane, prekida se kontakt korijena i tla, te biljke izmrzavaju i ugibaju. Ako je pšenica u fazi tri lista, može podnijeti temperature i do -20 Celzijevih stupnjeva“, kaže Kalistović.


Vinkovačka televizija
Trg dr. Franje Tuđmana 2, Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 111
e-mail: danijela@vinkovacka.tv , web: www.vinkovacka.tv

Agroklub

Podjeli

Komentiraj