Mitrovica.info najavljuje granični prijelaz Račinovci – Jamena

0

GP Račinovci – Jamena || Kod nas nema informacija, ali s druge strane se puno priča o tome. 🤔


Tekst: Mitrovica.info

Hrvatska i Srbija će vrlo brzo dobiti još jedan granični prijelaz, naime Račinovci – Jamena,
čiji su radovi uvelike u tijeku.

Stanovnici Jamene u općini Šid do Hrvatske će imati samo četiri kilometra, a danas preko Batrovca ​​imaju 80 kilometara.

Radove financiraju Uprava za kapitalna ulaganja Vlade Vojvodine i Općina Šid sa približno 175 miliona dinara. Prema riječima Zorana Semenovića, zamjenika gradonačelnika Šida, dovršetkom ovog projekta skratit će se put prema Republici Srpskoj, s kojom se Jamena graniči s južne strane i do koje se trajektom preko rijeke Save može doći samo u određenom vremenskom periodu.

Novi prijelaz ugodno je iznenadio stanovnike Jamene, kojima je svaki pokušaj prelaska ove granice sada nezakonit.

– Prije rata smo redovito posjećivali i družili se sa svojim susjedima. Sada su ostale samo telefonske veze, jer je dug put do međusobnog prelaska. Ako otvore prijelaz, više nećemo biti poput “slijepog crijeva” – smatra Pero Stojković.

– Još su u tijeku zemljani radovi koji bi za deset dana trebali stići do granice s Hrvatskom. Iako je rok za završetak kraj ove godine, očekujemo da će sve biti gotovo početkom listopada – kaže Zoran Semenović, zamjenik predsjednika općine Šid, dodajući da će ovo biti peti granični prijelaz u ovoj općini s Hrvatskom.

Tri desetljeća sremsko selo Jamena i susjedna hrvatska sela Strošinci i Račinovci odvojeni su betonskim stupovima, dok neki obrađuju polja s hrvatske, a drugi sa srpske strane. Na hrvatskoj strani već postoji asfaltirana cesta od sela Račinovci do naše granice, pa kad se završe radovi na našoj, pridružit će se obje strane.

– To će također puno doprinijeti otvaranju zapadnog dijela zemlje, jer će do Brčkog moći brže stići za petnaestak kilometara preko Jamene. Većina putničkog prometa bit će usmjerena na ovaj, što će znatno rasteretiti ostale granične prijelaze – navodi Semenović.

(S. Kostić)
Mitrovica.info

Članak je preveden s Google prevoditeljem

Podjeli

Comments are closed.