Nova godina – novi zakoni – 2017

0

Prvog siječnja na snagu stupa niz novih zakona, od onoga o trošarinama na motorna vozila te o javnoj nabavi pa do čak 16 zakona iz paketa porezne reforme. Većini građana trebala bi porasti plaća, a poduzetnicima će se rasteretiti poslovanje.

Dohodak zaposlenih

Od 1. siječnja dohodak zaposlenih oporezuje se na potpuno novi način. Povećava se neoporezivi dio dohotka, a snižavaju se i porezne stope na 24 i 36 posto. Porezne izmjene više će osjetiti oni s višim plaćama, poput zaposlenih u IT tvrtkama. Promjene će osjetiti i njihovi poslodavci.

Poljoprivrednici

Porez na dobit najviše je snižen poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima, čak na 12 posto, dok je ostalima, pa tako i IT sektoru, snižen na 18 posto.

Zbog promjena u sustavu PDV-a trebali bi pojeftiniti poljoprivredni repromaterijal, električna energija, odvoz smeća, dječje sjedalice, urne i lijesovi. Zbog rasta PDV-a za ugostiteljstvo i šećer bit će i nekih poskupljenja. Rast cijena najprije bismo mogli osjetiti na šalici kave. Također, zbog novog zakona o trošarinama, većina će motornih vozila poskupjeti.

Raste i “minimalac”

Porezne promjene trebale bi se osjetiti već na prvim isplatama plaća u siječnju, čak i kada je riječ o plaćama za prosinac. No dok ne vide promjene, građani su nepovjerljivi. U 2017. mijenja se i minimalna plaća. Povećat će se za 156 kuna.

Evo procjene koliko bi mogla porasti plaća u odnosu na sadašnju, i to na primjeru obitelji s jednim djetetom te s prosječnim prirezom od 12 posto. Onima koji primaju minimalnu plaću od 3210 kuna – sve ostaje po starom. Plaća od oko 5 i pol tisuća kuna trebala bi porasti 168 kuna; ona od 8 tisuća – 182 kune.

Osobama s plaćom od 10 tisuća kuna – povišica će biti malo veća od 200 kuna, dok će zaposleni s velikim plaćama – najviše osjetiti promjene. Sadašnje plaće od oko 15 tisuća kuna bit će veće za 685 kuna, a one od 20 tisuća kuna – za čak 1706 kuna.

Podjeli

Komentiraj