Općina Drenovci – Pomoć države u iznosu 8,7 milijuna kuna

0

Čak 61.000.000 kuna za županjsku Posavinu! Županja će dobiti 14 milijuna kuna, a općinama iznosi od 8,7 milijuna kuna (Drenovci) do 3,9 milijuna kuna (Štitar)

Ministar financija Zdravko Marić krajem rujna donio je odluku o udjelu sredstava fiskalnog izravnanja za pojedinu općinu, grad i županiju u ukupnim sredstvima fiskalnog izravnanja za 2021. Riječ je o mehanizmu kojim središnja država ublažava nejednakosti i lokalnim jedinicama omogućuje održivo djelovanje i ravnopravno osiguranje prihoda od poreza na dohodak kako bi mogle obavljati zakonom propisane poslove.

Fiskalno izravnavanje

Naime, u slučaju kada jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti svojim prihodima financirati osnovne potrebe svog stanovništva zbog velikih rashoda, manjka prihoda ili nemogućnosti zaduživanja, dodjeljuju im se sredstva iz državnog proračuna. Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave definirano je da općine, gradovi i županije čiji je kapacitet ostvarenih poreznih prihoda manji od utvrđene referentne vrijednosti ostvaruju pravo na sredstva fiskalnog izravnanja.

Utvrđena referentna vrijednost za općine za 2021. godinu iznosi 2019,07 kuna, za gradove 2563,68 kuna, a za županije 320,20 kuna. Razlika kapaciteta ostvarenih poreznih prihoda i njihove referentne vrijednosti pomnožena s ukupnim brojem stanovnika pojedine lokalne jedinice čini iznos sredstava fiskalnog izravnanja do pune referentne vrijednosti.

Spomenutim zakonom, koji je na snazi od 1. siječnja 2018., porez na dohodak prepušten je lokalnim jedinicama. Znatno su osnaženi njihovi proračuni, puno lakše funkcioniraju i otvorene su im mogućnosti razvoja.

Općini Drenovci – 8,7 milijuna kuna

Prema izračunu Ministarstva financija, optimalan iznos fiskalnog izravnanja, koji bi u 2021. trebao stići u županjsku Posavinu, jest 61 milijun kuna, za 3,6 milijuna više u odnosu prema 2020. Najviše bi se trebalo sliti u proračun Županje – 14 milijuna kuna. Gradonačelnik Davor Miličević priznaje da je zadovoljan stanjem u gradskoj blagajni, ustvrdivši da je ovo najučinkovitija i najjača mjera aktualne Vlade RH, koja je lokalnim jedinicama osjetno povećala prihode, dala vjetar u leđa i uz EU fondove omogućila da puno lakše žive.

Među općinama, najveći iznos pripada Općini Drenovci – 8,7 milijuna kuna, Babinoj Gredi 6,6 milijuna kuna, iznos od 6,4 milijuna kuna trebao bi podebljati proračun Gunje, a šest milijuna kuna proračun Bošnjaka. Slijede Općina Cerna s 5,8 milijuna kuna, Općina Vrbanja s 5,5 milijuna kuna, Gradište s 4,1 milijun kuna i Općina Štitar s 3,9 milijuna kuna.

Bojazan od smanjenja pomoći zbog velikog broja smanjenja stanovništva

Lokalni se čelnici pribojavaju da bi popis stanovništva mogao srezati prihode od fiskalnog izravnanja koji se sada obračunavaju i isplaćuju po stanovniku prema popisu iz 2011. Na to već duže vrijeme upozorava načelnik Štitara Marko Bikić, koji poziva Vladu RH da pronađe način da povećanjem sredstava kompenzira smanjenje broja stanovnika u demografski opustošenim lokalnim jedinicama.

Smatra da bi povećanje pripadajućeg postotka po stanovniku trebala biti demografska mjera i vjeruje da će zadovoljavajuće rješenje biti pronađeno.


“OPĆINE VIŠE NE ŽIVOTARE, KONAČNO DIŠU”
Načelnik Gunje Anto Gutić ističe da je porezna decentralizacija, odnosno fiskalno izravnanje, najbolji potez koji je Vlada RH učinila za općine otkako postoje, što je zasluga premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića. “Svaka općina sada može ne preživljavati, nego živjeti. Od 2018. konačno su postale subjekt koji može bitno utjecati na razvoj svoga područja. I ona općina koja ni sada nije u stanju normalno funkcionirati, stvarno se treba ugasiti”, ustvrdio je. Porezni prihodi u Gunji, ističe, povećani su čak 300 posto.


Marija Lešić Omerović, Glas Slavonije

Podjeli

Comments are closed.