Oprez, u Hrvatskoj se pojavio novi trend računalnih prijevara

0

Oprez, u Hrvatskoj se pojavio novi trend računalnih prijevara

U pokušajima prijevare u RH korišten je isti pozivni broj +1(302)469-0268, a pozivatelj se predstavlja kao Microsoftova kontrola zaraženih računala.

Prvi slučajevi napada socijalnim inženjeringom zabilježeni su i u Hrvatskoj. Riječ je naime o prijevari kojom se nastoje otkriti povjerljivi podaci ili informacije o korisnicima. Hakeri se ovom tehnikom služe prije svega jer im nije potrebno probijati sigurnosnu zaštitu, a umjesto e-maila za korisnike kontaktiraju telefonski i navode ih da instaliraju maliciozne programe ili da izmjene konfiguraciju na računalu, čime računalo postaje ranjivo na napad.

Kako piše Večernji list, u  pokušajima prijevare u RH korišten je isti pozivni broj +1(302)469-0268, a pozivatelj se predstavlja kao Microsoftova kontrola zaraženih računala.

Pozivatelj komunicira lošim engleskim jezikom, predstavlja se kao Microsoftova kontrola i želi vas navesti da napravite nešto na računalu. Na navedeni broj nemojte se javiti, a ako primite sličan poziv nikako nemojte slijediti upute, tražite da vam pročita vaš ‘product key’ ili recite da koristite Linux, nakon čega će druga strana prekinuti razgovor.

Da li se radi o izoliranoj prijevarnoj kampanji ili se radi o novom trendu za sada se ne može procijeniti. Također za sada nisu poznati ni ciljevi napada.

Izvor: Poslovni.hr

Podjeli

Komentiraj