Regionalni vodovod 2021. stiže u Đuriće i Račinovce

0

17.08.2020. otvorene ponude za izbor izvođača radova, gradnja cjevovoda kreće na jesen

Stanovnici Đurića, naselja u sklopu općine Drenovci na istoku županjske Posavine, požalili su nam se na česte nestanke vode.- Poranim da napojim stoku i obavim sve što treba dok vani još nije jako zagrijalo, a slavine suhe! I voda dođe tek oko 10 sati. A ako nestane oko 9 sati, nema je sve do podne. Navečer uključimo perilicu rublja, a ujutro shvatimo da nema vode i tko zna otkada. Znate li što to znači za stroj kojemu je osnova voda? Redovito podmirujemo račune za vodu i želimo da nam se i omogući kvalitetna usluga koju plaćamo – negoduje mještanin Đurića.

Poručuje da je krajnje vrijeme da se i Đurići i Račinovci što prije spoje na regionalni vodovod, jer to je, ističe, jedino rješenje za kronični problem vodoopskrbe u tim prometno izoliranim i sustavno zapostavljenim selima na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije. Ostala općinska naselja – Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Drenovci, već godinama imaju vodu iz regionalnog vodovoda, a krak koji vodi prema Đurićima i Račinovcima još nije sagrađen.

– Zdravstveno ispravna pitka voda osnovni je preduvjet za normalan život koji danas zaslužuje svaki građanin. I prije dvije godine Zavod za javno zdravstvo VSŽ-a utvrdio je da voda iz javnog vodovoda Račinovci – Đurići nije za piće jer su u njoj utvrđene veće količine arsena od dopuštenih vrijednosti. I stalno muku mučimo s ovom našom vodom. Pa dokle više? – pitaju se revoltirani mještani.

Zbog čega je dolazilo do nestanaka vode pojasnio nam je direktor tvrtke Drenovački vodovod, Milorad Damjanović.

– Radi se o tome da smo ugradili sustav za ispiranje vode u sklopu sanacije vodocrpilišta Račinovci – Đurići. On je sada u probnoj fazi i trebao bi biti završen do kraja studenoga. I kada se vrši ispiranje filtera, troši se gotovo deset kubika vode, a pumpa za to vrijeme ne radi. I zbog povećane potrošnje zna se dogoditi da nestaje vode – ustvrdio je. Dodaje da su detektirali u čemu je problem i uveli su dežurstvo radnika u vrijeme ispiranja filtera, a prije toga napune cisternu za vodu. Na taj način, ustvrdio je, situaciju sada drže pod kontrolom.

– To je zapravo pogon za preradu vode i njegova svrha je smanjiti količine arsena i željeza jer dopuštena količina arsena u vodi je deset mikrograma, a kod nas je bilo 14. I zato smo tražili od Hrvatskih voda da nam sufinanciraju ovaj sustav kako bismo imali zdravstveno ispravnu vodu do spajanja na regionalni vodovod, a nadamo se što prije – zaključio je.

Čelnici općine Drenovci, podsjeća načelnik Jakša Šestić, još su u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine tražili da se Đurići i Račinovci po hitnom postupku spoje na vodoopskrbni sustav istočne Slavonije i dobiju kvalitetnu pitku vodu kao i ostatak županije. Krak Đurići – Račinovci u ingerenciji je Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK). No tada su bili drugi prioriteti, bilo je nužno riješiti Gunju i rečeno im je da će se njihov zahtjev rješavati u idućem razdoblju.

A sada je, kako stvari stoje, konačno i za to došlo vrijeme.

Glas Slavonije, Marija Lešić Omerović

Podjeli

Komentiraj