Smeće iz Dubrovnika dovoziti će se u Gunju

0

Na istok županjske Posavine uskoro će početi stizati komunalni otpad s juga Hrvatske. Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić potvrdio nam je da su u tijeku pregovori s gradskim vlastima Dubrovnika o deponiranju otpada iz tog kraja na gunjanskom odlagalištu Kraplja.
Očekuje da će ugovor ovih dana biti potpisan i da će dovoz smeća krenuti, jer odluka je prošla na Gradskom vijeću Dubrovnika.

Gunja bi na otpadu mogla zaraditi do četiri milijuna kuna godišnje

350 kuna + PDV za tonu otpada

– Imamo oko 25 tisuća tona slobodnih kapaciteta, a tri općine koje ga trenutačno koriste, Gunja, Drenovci i Vrbanja, ne mogu ga napuniti do predviđenog roka zatvaranja. U Dubrovniku su doznali za naš deponij i kontaktirali nas, jer im je otpad postao gorući problem, okolna odlagališta više ga ne mogu primiti, a smeće se gomila. Pristali su na našu cijenu zbrinjavanja od 350 kuna plus PDV za tonu otpada – kaže načelnik Lucić. Očekivana godišnja količina je do 20 tisuća tona.

– Smatram kako bi stvarno bila šteta ne iskoristiti slobodne kapacitete odlagališta i Gunji ne osigurati značajne prihode. Otpad se kod nas zbrinjava prema najvišim standardima zaštite okoliša, nema nikakve opasnosti za mještane i ne vidim zašto ne bismo došli do novca koji nam se nudi, a koji će za ovu siromašnu općinu mnogo značiti. Za godinu dana odlagalište se počinje zatvarati i 2018. bit će potpuno zatvoreno, uzeli mi taj novac ili ne – zaključuje Lucić.

Kada se odbiju troškovi zbrinjavanja Gunji bi ostalo između tri i pol i četiri milijuna kuna na godišnjoj razini, a ilustracije radi, realan proračun Općine Gunja kreće oko 2,5 milijuna kuna.

Gunjansko odlagalište Kraplja jedno je od najuređenijih i najsuvremenijih u Hrvatskoj. Nakon katastrofalnih poplava koje su u svibnju 2014. poharale županjsku Posavinu, Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša po hitnom je postupku započeo aktivnosti na nekoliko milijuna kuna vrijednoj sanaciji deponija i gradnji kasete za odlaganje otpada. Kapacitet kasete je 27 tisuća tona, što višestruko premašuje potrebe Gunje. Nakon sanacije odlagališta teren će biti prekriven zemljom i travom, a sav otpad zbrinjavat će se na regionalnom odlagalištu koje bi do tada trebalo biti u funkciji.

Dubrovnik spreman plaćati tri i pol puta više

Općine Drenovci i Vrbanja za zbrinjavanje otpada na gunjanskom deponiju plaćaju 100 kuna plus PDV za tonu, a Dubrovčani su spremni za istu uslugu plaćati tri i pol puta više.
Općinski vijećnik i predsjednik gunjanskog HDZ-a Boris Nikolić kaže da je informaciju o dovozu smeća iz Dubrovnika u Gunju čuo iz medija i da ne zna pojedinosti o tome. Priznaje da je sanacija gunjanskog deponija dobro odrađena priča i da je udovoljeno svim standardima zaštite okoliša, no ipak smatra da je riječ o osjetljivom pitanju, o kojem bi se mještani Gunje trebali izjasniti na referendumu.

“TAKVA NAM JE SUDBINA”

Gunjanci priznaju da nikome nije drago čuti da će njihovo selo postati mjesto za deponiranje otpada, ali da treba sve dobro “izvagati”. Podsjećaju da se na gunjanski deponij ranijih godina dovozio otpad iz Vinkovaca i Otoka. Zbog sumnji u opasni otpad i straha za zdravlje svoje djece i obitelji, prosvjedovali su prijeteći da će tijelima blokirati cestu koja vodi do odlagališta. “Tada je to zapravo bilo divlje odlagalište, nije se vodilo računa o uvjetima i načinu deponiranja otpada, bacalo se gdje se stiglo. Sada je to ipak nešto sasvim drugo. Kraplja je postala moderan deponij. Ako će nam to donijeti zaradu i ako će Gunja imati koristi i neće biti nikakve opasnosti za mještane, ponudu treba prihvatiti. Dok neke dijelove Hrvatske dolaze investitori, nama stiže smeće! Ali takva nam je valjda sudbina”, zaključuje Stjepan iz Gunje.

Podjeli

Komentiraj