Što su radili novi ministri prije nego što su ušli u Tim’s team – Tim Orešković

0

Budući da je dio ministara nepoznat široj javnosti zanimljivo je njihove biografije vidjeti na jednom mjestu i saznati što su radili prije nego što su odabrani za ‘Tim’s team’

“Dobar dan svima, vidim da imate listu, imate Tim’s team, rekao je mandatar Tihomir Orešković prilikom kratkog obraćanja javnosti te novinarima podijelio popis imena ministara u novoj Vladi na kojem su dva potpredsjednika i 20 ministara.

Ovo je nova hrvatska Vlada:

PREMIJER – Tihomir Orešković

PRVI POTPREDSJEDNIK – Tomislav Karamarko

POTPREDSJEDNIK – Božo Petrov

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA – Vlaho Orepić ( MOST) javnosti je poznat po višegodišnjoj borbi protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Pločanin i građanski aktivist, predsjednik je Udruge građana “Škanj”, koja se godinama bori protiv izgradnje termoelektrane. Rođen je 6. studenog 1968. godine. Završio je Zapovjedno stožernu školu ‘Blago Zadro’ u Zagrebu, smjer pomorstvo. Orepić je bio prvi zapovjednik Ratne  luke u Pločama, imenovan 8. prosinca. 1991 godine. Nakon završetka rata sredinom 1996. godine obavljao je posao izvjestitelja za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, a potom je zasjeo na dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug.

MINISTARSTVO UPRAVE – Dubravka Jurlina Alibegović (MOST) ravnateljica je Ekonomskog instituta gdje je naslijedila Sandru Švaljek početkom 2013. godine. Jurlina Alibegović već ima iskustva s radom u Vladi s obzirom da je bila zamjenica ministra u Račanovoj vladi i to u resoru Ministarstva znanosti i tehnologije.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Davor Romić (MOST) diplomirao je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu 1982. i te se godine zaposlio u fakultetskom Zavodu za melioracije, a doktorirao je 1994. Obnašao je dužnosti prodekana (1999.–2001.), predstojnika Zavoda (2001.–2006.), te u dva mandata (2006.–2012.) i dekana Agronomije. Kao član istraživačkog tima proveo je šest mjeseci (1985.) na međunarodnom projektu Horo-Aleltu u Etiopiji. Završio je poslijediplomsku specijalizaciju u Bariju, Italija (1991.), specijalizaciju u Haifi, Izrael (1999.), te usavršavanje iz područja navodnjavanja na Utah State University, Logan, SAD (2000.). Autor je 120   znanstvenih radova, te nekoliko knjiga od kojih su neke prihvaćene kao sveučilišni udžbenici.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA – Slaven Dobrović  ( MOST) sveučilišni je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Od siječnja 2010. imenovan je voditeljem Katedre za inženjerstvo vode i okoliša Fakulteta. Oženjen je, otac sedmero djece.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA– Ante Šprlje rođen je 1979. u Metkoviću. Sudac je Općinskog suda u Metkoviću i Dubrovniku. U svibnju 2002. diplomirao je pravo, a 2005. položio je državni stručni ispit na području praktične primjere upravnog, službeničkog i radnog prava. Od siječnja do travnja 2015. bio je zamjenik predsjednice Općinskog suda u Metkoviću.

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA – Tomislav Panenić općinski je načelnik Općine Tompojevci od 2013. godine. Rođen je 1973. u Njemačkoj. Sveučilišni je specijalist poduzetništva.  Od 2007. do 2010. bio je vukovarsko-srijemski koordinator programa Svjetske banke pri Ministarstvu regionalnog razvoja. Pripremio je više od 50 projekata vrijednih preko 100 milijuna kuna koji su financirani iz fondova Europske unije, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija. Oženjen je i otac dvije kćeri.

MINISTARSTVO BRANITELJA – Miro Crnoja dragovoljac je Domovinskog rata, službenik kriminalističke policije, pripadnik specijalne policije antiterorističke jedinice Lučko. Vodio je službe sigurnosti u veleposlanstvima u Mostaru i Albaniji. Ima 5 vojnih odličja. Rođen je u Jajcu u BiH, a odrastao je u Đakovu. Diplomirani je novinar i inženjer prometa. Oženjen je i otac četvero djece.na sebe je privukao pažnju javnosti idejama o objavi registra agresora na Hrvatsku, kao i objavi registra izdajica nacionalnih interesa.

MINISTARSTVO FINANCIJA – Zdravko Marić rođen je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Već 2008. godine vršio dužnost Državnog tajnika i pomoćnika ministra u istom ovom ministarstvu. Godine 2000. diplomirao financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 2007. školovao se i na Harvardu. U Vladu dolazi s mjesta izvršnog direktora u Agrokoru za strategiju i tržišta kapitala.

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA – Lovro Kuščević predsjednik je HDZ-ova Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i načelnik Općine Nerežišća na Braču.

MINISTARSTVO KULTURE – Zlatko Hasanbegović rođen je u Zagrebu 1973. godine. Doktorirao je povijest za zagrebačkom Filozofskom fakultetu i radi kao znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predsjedniko je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora.

MINISTARSTVO OBRANE – Josip Buljević rođen je 1971. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je upisao studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, koji je završio 1994. Potkraj 2004. postao je šef operative POA-e. Buljević je sudjelovao i u spajanju Obavještajne i Protuobavještajne agencije te nakon njihova spajanja ostao šef operative u SOA-i. 2008. je postao šef  SOA-e.

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA – Darko Horvat dipl. inženjer elektrotehnike iz Donje Dubrave u Međimurju novi je ministar poduzetništva i obrta. Predsjednik je međimurskog HDZ-a i član nacionalnog Predsjedništva.Horvat je do promjene vlasti 2011. bio ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

MINISTARSTVO PROMETA – Oleg Butković gradonačelnik Grada Novi Vinodolski, a sad novi ministar prometa rođen je 4. svibnja 1979. godine u Rijeci. Član je predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik. Gradonačelnik je Novog Vinodolskog.

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU – Tomislav Tolušić (37) virovitičko-podravski župan, novi je ministar regionalnog razvoja i EU fondova. Odrastao je i školovao se u Slatini i Virovitici. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu.

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE – Bernardica Juretić tijekom 1990-ih bila je časna sestra koja se 2001. godine vratila u svjetovni život.  Utemeljiteljica je terapijske zajednice Susret i centra Bernardica s vama gdje pomaže osobama svih dobi s različitim teškoćama.

MINISTARSTVO TURIZMA – Anton Kliman drugi je čovjek istarskog HDZ-a i diplomirani ekonomist iz Vodnjana, rođen 1967. godine. Aktivni je turistički djelatnik te je osnivač i vlasnik tvrtke Barbariga nova d.o.o. koja se bavi ugostiteljstvom. Hrvatski je branitelj te predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi.

 MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA – Nada Šikić zaposlena je u HZMO i to kao načelnica Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA – Miro Kovač doktor je međunarodnih odnosa i donedavno hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Ima iskustva u Vladi s obzirom da je bio pomoćnikom ministra vanjskih poslova i to 2004. godine.  U HDZ-u je međunarodni tajnik.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA – Dario Nakić, bivši je ravnatelj zadarske Opće bolnice, novi je ministar zdravstva. Rođen je 1969. u Šibeniku. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1994. Specijalizirao je internu medicinu te vodio Odsjek za nefrologiju i dijalizu.

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA – Predrag Šustar (45) je iz Rijeke, a pristupio je HDZ-u u studenom 2013. Završio je studij molekularne biologije u Zagrebu,a poslije toga doktorirao filozofiju u Italiji. Od 2003. godine zaposlen na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Podjeli

Komentiraj