Svećenik Vinko ipak suspendiran

1

Prenosi: 24 sata

Na opće razočaranje vjernika iz slavonskog sela Soljani, Đakovačko-osječka nadbiskupija suspendirala je velečasnog Vinka Dubravca jer je u divljem braku i ima troje djece.

“Ja konkretno neću ništa poduzeti. Poštujem odluku Crkve, volju biskupovu o suspenziji, prihvaćam to ponizno i pokorno. Ostajem uz svoju obitelj i nastavljam ići dalje Božjim putem….”
rekao je bivši velečasni Vinko Dubravac nakon suspenzije.

Dodaje kako zahtjevi vjernika da se on vrati nisu realni jer Crkva je vrlo čvrsta u svojim stavovima i zakonima.

A vijest da je suspendiran iz župa Pohođenja BDM u Soljanima i Preobraženja Gospodinova u Strošincima unijela je tugu i nemir među župljane.

– To je bio tako fin i kulturan župnik, čovjek na svome mjestu. Ma kad smo čuli da ga miču, cijelo je selo plakalo, svima je žao i pisali smo peticiju – uznemireno nam govori stanovnica slavonskog sela Soljani.

Kako su objasnili iz Nadbiskupije đakovačko-osječke, župnik Dubravac je pod kaznenom mjerom “obustave”.

– Takva je odluka donesena zbog činjenice da župnik živi kao oženjen, što je u suprotnosti s identitetom i obećanjima koja je prihvatio prigodom svoga ređenja, što je, ujedno, dio zakonitog kanonskog poretka Katoličke crkve. Dosadašnji župnik Dubravac sad je pod kaznenom mjerom ‘obustave’, te ima status suspendiranog svećenika kojemu je zabranjeno vršenje svećeničke službe – priopćili su iz Nadbiskupije.

– Svi mi znamo da on ima svoju obitelj u Osijeku i troje djece. I sam je pričao o tome. Pa što?! Neka ima! To nije od jučer, a baš je zanimljivo kako je to sad postalo sporno – komentirao nam je jedan od mještana.

Svi naši sugovornici žele ostati anonimni, a premda podupiru oženjenog svećenika, ne žele se zamjeriti crkvenim vlastima.

– Neki za njim žale, a netko odobrava što su ga maknuli. Kome je dao više novca tome je bio dobar, a kome nije, nije valjao – objasnio nam je čovjek iz susjedne župe, koji je također zamolio da mu ne pišemo ime.

Zaredio se pa postao otac

Vinko Dubravac obitelj je stekao nakon što se zaredio za svećenika.
Kaže da je sve radio s ljubavlju i nikog nije povrijedio.

Podjeli

1 komentar

  1. Vesna Agić -Brčina on

    Oduvijek se znalo da je nemali broj svećenika imalo “afere “sa djevojkama ili ženama ,ne mogu reći da odobravam ali isto tako niti želim osuditi jer tko smo mi da bi sudili i tko je bezgrijeha ,a znamo tko ,samo je svevišnji taj koji će izreći konačnu osudu .Svećenik je i sam svjestan svoje pogreške prema celibatu a opet se upitajmo što sa svim ostalim zlom na ovome svijetu.Neki su ovo jedva dočekali kako bi po nama katolicima ponovno pljuvali i koristili i onako tešku i poljuljanu situaciju koja nas svakodnevno proždire kao kit Jonu.Podrška svećeniku svakako.

Komentiraj