Tužna mladost i žalostna smrt Pere Šestića iz Račinovaca

0

Dana 6. svibnja 2021. godine uz obalu rijeke Save u Račinovcima održano je predstavljanje knjige “Tužna mladost i žalostna smrt Pere Šestića iz Račinovaca”.

Riječ je o pretisku trećeg izdanja poeme koju je sastavio Stančić. Uz izvorni objavljeni su i popratni tekstovi obrađeni s jezične, književne, etnološke i povijesne strane. Rezultate istraživanja javnosti su predstavili: Tena Babić Sesar, prof. hrvatskog jezika i književnosti, Dr. sc. Marija Raguž, Dr. sc. Martina Kelava i Ivan Lučić, mag. hist.


“Tužna mladost i žalostna smrt Pere Šestića iz Račinovaca” poema je o tragičnoj sudbini mladića s početka 20. stoljeća. Djelo na jedinstven način svjedoči o okolnostima života u Slavoniji u tome razdoblju. Djelo je pisano deseteračkim distihom, uobičajenim u Slavoniji, ali u potpuno drukčijim kontekstima vezanima uz slavlja i veselje, a ne žalost i smrt kako je slučaj u ovome djelu. Uz to, djelo sadrži i elemente tradicijske naricaljke.

Tužna mladost i žalosna smrt Pere Šestića iz Račinovaca nije djelo posebno u hrvatskoj književnosti ni po žanru, ni po stihu, ni po stilu, pa ni po sadržaju. Ono što ga čini posebnim, jedinstvena je kombinacija navedenoga. Ni u jednom drugom djelu hrvatske kniževnosti nisu spojeni taj žanr, taj stih. stil i sadržaj, ni u tome razdoblju , ni na prostoru Slavonije.

Nova se perspektiva književne povijesti slavonskoga prostora otvara ovim dijelom jer dosadašnji pregledi slavonske književnosti ne spominju nešto slično (Sablić Tomić i Rem 2003).

Više o temi knjige pogledajte: ovdje.


Podjeli

Comments are closed.