Život piše priče – 50 godina Šokačkog sijela

0

Jubilarno 50. Šokačko sijelo u Županji

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture Županjskog kraja. Već 49. godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno – umjetničkih društava prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada.

Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, kazališne predstave i izložbe, večeri folklora i poezije, te izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji „Šokački cvit“ a sve u iščekivanju mimohoda konjanika i u svečano ruho urešenih konjskih zaprega, te velike i vesele pokladne povorke ulicama grada.

Tradicijski uređene kočije i konji, u narodne nošnje odjeveni kočijaši i njihova pratnja – uvijek su velika atrakcija za sve dobrodošle goste. „Šokačko sijelo“ uvijek završava utorkom „Seljačkom zabavom“ pred korizmenu čistu srijedu ili Pepelnicu, te na taj način označava početak korizme.

PRVO ŠOKAČKO SIJELO organizirano je 24. veljače 1968.g.

Tada su u dvorani kina “Kristal” u Županji nastupili KUD-ovi iz Babine Grede, Bošnjaka, Štitara i Županje.

Program je tijekom idućih nekoliko godina obogaćivan te se od jednog dana trajanja Sijela išlo na tri, pet, deset, da bi se već 1975. godine u 22 dana Sijela održalo 18 raznih kulturno-zabavnih manifestacija. Namjera utemeljitelja “Šokačkog sijela” bila je građanima pružiti raznolike kulturne sadržaje.

Program nije bio statičan, stalno se nadopunjavao i osmišljavao, kako novim sadržajima tako i novim dometima u kvaliteti viđenih i izvedenih programa. Sve je to dalo jedan stvaralački zamah ovoj manifestaciji i njenim sudionicima.

Podjeli

Komentiraj